Noored mehed ja vanemad naised – miks nii?

Mõned nädalad tagasi käis meediast läbi teema, et osa nooremaid mehi eelistavad vanemaid naisi. Kas siin on tegemist ainult eelistuste muutusega? Kas põhjus võib olla ka rahvastikunäitajates?

Hüpoteesiks võiks olla see, et nooremas eas on mehi rohkem kui naisi ja kõigile ei pruugigi jätkuda omaealiseid naisi.

Me teame, et mehi sünnib rohkem kui naisi, kuid mingist vanusest alates on naisi rohkem kui mehi. Mis vanuses see muutus tuleb? Vaatame, kui palju mehi ja naisi on igas vanuses. Kontrollime, kas varem tuli muutus samal ajal, ehk võtame 2018. aasta kõrvale ka 1950. aasta andmed.

 

Saksamaa näide

Eelmisel kuul nägin just selliste Saksamaa andmete visualiseerimist.

Datawrapper.de on online andmete visualiseerimisrakendus, mida olen eelnevalt ka kasutanud (nt siin ja siin). Datawrapperi blogis vaatas Lisa, kuidas on Saksamaal sooline jaotus muutunud. Ta võrdles ka 1950. aasta ja 2018. aasta andmeid.

Joonisel on kuvatud kollasega 1950. aasta ja sinisega 2018. aasta andmed. Kui värvitud ala jääb alla nulli, siis on mehi rohkem kui samas vanuses naisi. Kui värvitud ala on nullist üleval pool, on naisi rohkem kui mehi. Hiirega joonisele minnes näeb täpseid arve.


See on täpselt see, kuidas ma kontrollin oma hüpoteesi.

 

Eesti tulemus

Ma tegin täpselt sama joonise, mille Lisa tegi Saksamaa kohta. Lisa on andmed tuhandeni ümardatud, mis ei ole probleem, sest Saksamaa arvud on nii palju suuremad. Kuna pisikese Eesti andmeid ei tasu ümardada, on Eesti joonis sakilisem. Kuna andmetes on 1950. aasta kõik üle 84-aastased ja 2018. aasta kõik üle 99-aastased kokku võetud, siis neid ei kuvata.

Kuigi Eestis on rohkem naisi alates 47. eluaastast (Saksamaal 57. eluaastast), kehtivad Lisa väited ka Eesti kohta. Seega sellele joonisele saame panna sama pealkirja. Mõlema riigi naiste suur ülekaal 1950. aastal oli tingitud II maailmasõjast, kust paljud mehed tagasi ei tulnud. 2018. aasta naiste ülekaal on üldiselt põhjustatud naiste pikemast elueast.

Nende tulemuste põhjal ei saa hüpoteesi ümber lükata. Varem oli naisi rohkem, nüüdseks on olukord muutunud. Kõigile noortele meestele ei jätku omaealiseid naisi. See võib olla üks põhjus, miks tänapäeval kohtame rohkem paare, mille moodustavad noorem mees ja vanem naine.

 

Andmed: Statistikaamet, tabelid RV021 ja RV02111

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga