Kas Riigikogus on liiga palju saadikuid?

Pärast Kaja Kallase ütlemist, et iga saadik võiks saada endale abi, tekkis sõpradega dialoog, et kas Riigikogus on liiga palju inimesi. Kas 101 saadikut on liiga palju väikse Eesti jaoks?

Mina tahan näha andmeid, kas teistes Euroopa riikides on sama palju saadikuid. Mitut inimest iga saadik esindab? Esimese googeldamise peale leidsin järgmise kaardi.
null

Eestis on tõesti palju saadikuid, aga Eestil ei ole kõige suurem arv.

Pean tunnistama, et see joonis ei ole kõige sisukam. Mind ei huvita, kus need riigid asuvad. Asukoha info ei anna mulle midagi juurde. Mind huvitab seos rahvaarvuga. Selleks tegin uue joonise.
PS! Kui hiirega mõne punkti peale lähed, kuvatakse sulle lisainfot.

Mul on veidi uuemad andmed. Minu graafikul esindab Eesti miljonit elanikku 77 Riigikogu liiget, mis on Euroopas kuuendal kohal. Ettepoole jäävad ainult veel väiksemad riigid.

Siit on näha, et Eesti jääb ilusasti teiste riikidega sarnasele joonele. Lisaks sain teada, et üldiselt on väikeriikides ühekojalised parlamendid ja suurriikides kahekojalised parlamendid. Ning kui riigis on üle 10 miljoni inimese, siis miljonit elanikku esindab 10-20 saadikut.

Antud teemat uurides avastasin (loe: kolleegid tutvustasid), et parlamendi suurust saab kirjeldada Rein Taagepera valemiga. Valem ütleb, et parlamendi suurus peaks olema kuupjuur rahvaarvust. Kui on olemas valem ja andmed, siis tuleb see ka ära proovida.

Minu andmetel tõesti valem kehtib väikeriikide puhul. Riigid on väga lähedal mustale joonele. Kuid kui riik on suurem kui 20 miljonit inimest, asuvad riigid joonest kaugel. See on oodatav, sest eelmisel joonisel jäid suurriigid enam-vähem samale joonele.

Need joonised ütlevad, et võib olla ikka ei ole Eesti Riigikogu liiga suur. Riigikogu ja Eesti rahvaarvu suhe jääb oodatavasse vahemikku.

Tagasi tulles Kaja Kallase väite juurde, kolleegid teadsid rääkida, et teistes riikides parlamendisaadikud kasutavad abilisi. Ühel saadikul võib olla isegi kümneid abilisi, et ta ise saaks keskenduda kõige olulisemale. Eesti on eriline, sest saadik vastab ise oma meilidele. Võib olla ei ole abide idee nii halb. Kuid seda võiks teha avalikku sektorit suurendamata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga