Lõpetame kellakeeramise. Kas sa võidad sellest?

Kui me loobume kella keeramisest, siis meil on kaks valikut – suveaeg või talveaeg. Mina ei tea, kumba sa eelistad, aga ma võin sulle öelda, kui palju valget aega sa võidad või kaotad kummagi valikuga.

See lihtne kalkulaator ütleb sinu valgete tundide arvu aastas. Lihtsalt vali endale lähim linn, sisesta (kas nooltega või trüki) oma ärakamis- ja magamamineku aeg.

Ma elan Tartus, ärkan kell 8, lähen magama südaöösel, seega mina võidan suveajale jäädes 38 tundi valget aega. Ja kaotan päris palju kui talveajale jääme.

Õpetus targemalt

Natuke teine teema, aga läheb selle kalkulaatori ehitamisega kokku.

Kuu alguses käisin väga heal andmeajakirjandusele koolitusel. Selle viis läbi Teemo Tebest, kes töötab YLEs ja tõi väga palju häid näiteid. Tema koolituse slaide võid vaadata tema Github’ist.

Üheks näiteks oli pensioni kalkulaator, mis arvutas, kui kaua veel sa tööl peaksid käima. Siin on mõned õpetussõnad, mis ta selle  juures rõhutas (ja mina rakendasin).

  • Kalkulaator peaks olema kohe artikli algusest. Kõik inimesed ei taha juttu lugeda, seega nad ei taha ka tekstist kalkulaatorit otsida.
  • Lase inimesel sisestada oma andmed, siis ta saab aru, kuidas see teema teda täpselt puudutab.
  • Vaikimisi peaksid valikud olema täidetud. See annab vihje, millist sisendit lugeja peab andma.
  • Vaikimisi peaks ka näidistulemus nähtaval olema. Lugeja saab kohe aru, mida oodata sellelt kalkulaatorilt.

Kaanepilt: Buenosia Carol (Pexels)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga