Keskmine eluiga 2016

Me kõik ei ela sama vanaks.

Eluiga oleneb väga paljudest asjadest. Oleneb emast ja isast, soost, haridustasemest, käitumisharjumustest ja arstiabi kättesaadavusest ja paljudest muudest teguritest.

Kuid eluiga oleneb ka riigist, kus sündisid ja kus elad.

Ma mõtlesin, et vaataks inimeste keskmist eluiga visuaalselt. Keskmine eluiga (inglise keeles life expectancy) on organismi (sh inimese) keskmine eeldatav eluiga sünnimomendil.1 Mina vaatan 2016. aasta andmeid.

Tegin “päikse”, kus iga kiir on riik (või erihalduspiirkond). Riigid on sorteeritud keskmise sissetuleku alusel nii, et kõige suurema sissetulekuga riik on üleval kella poole ühe peal ja järjest madalama sissetulekuga riigid lähevad päripäeva. Kõige suurema sissetulekuga piirkond on Macao (Hiina erihalduspiirkond) ja kõige väiksema sissetulekuga piirkond on Kesk-Aafrika Vabariik, kõik teised jäävad nende vahele. Eesti on kella kolme peal.

Sellelt jooniselt on aru saada, et rikkamates riikides on keskmiselt kõrgem oodatav eluiga, kiired lähevad üldiselt päripäeva liikudes lühemaks. Kõige pikema keskmise eluaega on Andorra 84.8 aastaga ja kõige lühem keskmine eluiga on Lesotho Kuningriigis 48.9 aastaga.

Päiksekiired on värvitud piirkonna maailmajao järgi. Roheline Euroopa on pigem rikkamate riikide hulgas ja kollane Aafrika pigem vaesemate hulgas.

Kuna pilt on kirju, siis seda on parem vaadata täisekraani versioonis (vaata siit).

PS! Joonis on inglise keeles. Kui pilt on liiga suur või väike, siis kõige lihtsam on kasutada brauseri zoomi.

Andmed:
http://www.gapminder.org/data/
Tabelid:
Income per person (GDP/capita, PPP$ inflation-adjusted)
Life expectancy (years)

One thought on “Keskmine eluiga 2016

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga