Andmekunst: Tartu, sa oled imeline!

Tartu

See kord on postitus veidi teistsugune. Kui üldiselt olen siin blogis tegelenud andmete visualiseerimisega, siis see kord ma tegelen andmekunstiga (Data Art).

Ma olen juba pikalt mõelnud, et tahaks proovida oma kätt kunstiga. Varem või hiljem tahaks teha midagi ilusat, mis sobiks oma kodu seinale või vääriks kinkimist. Ja muidugi võiks see teos põhineda andmetele.

Mis on andmete visualiseerimine? Mis on andmekunst?

Andmete visualiseerimise eesmärgiks on selgust tuua, rõhutada mõnda leidu. Andmete visualiseerimine edastab sõnumit ja peab seda edastama võimalikult selgelt. Selle tõttu tulevad joonised tihti legendi ja märkustega. Kõik võiksid joonisest sarnaselt aru saada.

Andmekunstis on loojal käed vabad. Võid teha kõike, mida soovid, ainuke eeldus on see, et kunsti loomisel kasutatakse kuidagi andmed. Eesmärgiks on ilu/emotsiooni edasi andmine. Siin ei pea seletama kõiki detaile, ei ole vaja legendi. Isegi kõiki andmeid ei pea kasutama. Võid kasutada täpselt nii palju ja täpselt sellisel kujul nagu ise soovid.

Andmete visualiseerimise pro Stephen Few on ka kirjutanud nende erinevusest artikli.

Inspiratsioon

Selle pildi jaoks sain inspiratsiooni Oliver O’Brieni Londoni teosest, kus London on kuvatud ainult majadega.

Oliver O'Brien London North/South
Oliver O’Brien – London North/South

Otsustasin, et ma saan sarnase joonise teha oma kodulinna Tartu kohta. Tartu on üks mu lemmikteemasid.

Minu teos

Oma töö jaoks võtsin OpenStreetMapi andmetest välja Tartu. Selleks kasutasin lihtsat ja mugavat lehte BBBike.org. Kaardil saab ära määrata piirkonna, mille andmeid tahad, ja nad saadavad sulle meilile lingi andmete allalaadimiseks.

Ma panin joonisele ainult majad, täpselt nagu Oliver.

Tartu
Annegrete Peek – Imeline Tartu

Nagu näha värvisin Tartu majad nende asukoha järgi, vastavalt kummal pool jõge need asuvad. Ida-Tartu on lilla ja Lääne-Tartu kollane. Muide, joonisele vajutamisel avaneb pilt suuremalt.

Mis on esimene asi, mis sulle silma jääb?

Tuleb tõdeda, et Tartu on ikka enamasti eramajade linn, kuid on näha ka kortermajade ja tööstuspiirkonnad. Millegi pärast ma ootasin, et Annelinn on suurem.

Raudteeäärne hoonestus on küllaltki tihe, seega joonistub see väga hästi välja. Jõe ääres on palju vähem hooneid, see tõttu ei paista jõgi ka nii hästi välja.

Olen kindel, et see ei jää mu viimaseks kunstikatsetuseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga